Diplomaroute voor gastouders

Wellicht bent u er al van op de hoogte: als gastouder dient u te beschikken over een diploma. De overheid heeft een lijst met vrijgestelde diploma's opgesteld. Mocht u al beschikken over een diploma dat in deze lijst staat, dan kunt u vrijwel direct aan de slag. U hoeft dan geen apart diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2 te behalen. Wel dient u nog uw diploma kinder-EHBO te halen.ROC Rivor diplomaroute

Bent u nog niet in het bezit van een geschikt diploma dan kunt u een diplomaroute volgen om uw diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2  te halen. De diplomaroute wordt verzorgd door het ROC Rivor. Een diplomaroute is iets anders dan een opleiding. U kunt namelijk meteen examen doen. Echter, niet iedereen wordt toegelaten tot de examens. U wordt alleen toegelaten wanneer u voldoende praktijkervaring heeft. Via onderstaande link leest u meer over de diplomaroute, de verschillende examens etc.

Laat u zich vooral niet afschrikken door de diplomaroute en toelatingseisen. Roodkapje werkt al jarenlang samen met het ROC Rivor en het slagingspercentage voor de diplomaroute ligt rond 95%. En mocht u toch extra begeleiding nodig hebben, dan kan Roodkapje ondersteuning bieden bij de voorbereiding op uw examens.

De toelatingseisen

Wij adviseren u vooral de toelatingseisen aandachtig door te lezen. U kunt zelf inschatten of u hieraan voldoet en of u de gevraagde ervaring ook kunt aantonen d.m.v. referenties.

  • €870 ,- examengeld (dit is inclusief een herkansing indien nodig)
  • U bent 18 jaar of ouder
  • U spreekt en schrijft Nederlands
  • Uw voldoet aan de wettelijk veplichte vooropleidingseis. U bent in het bezit van een diploma (minimaal) lbo, vbo, vmbo, mavo. 
  • Heeft u geen vooropleiding gehad? Een mbo-instelling mag u in bijzondere gevallen toelaten tot een diplomaroute, ook als u niet voldoet aan de voorwaarden. Dit kan alleen als de mbo-instelling verwacht dat u de route met goed resultaat zal kunnen doorlopen. In dat geval kunt u in aanmerking komen voor toelatingsonderzoek. De examencommissie en het ROC Rivor beslissen vervolgens of u wordt toegelaten tot de diplomaroute.
  • Als u zelf (minimaal 2 jaar)  kinderen heeft opgevoed: u heeft het afgelopen jaar minimaal 40 uur praktijkervaring opgedaan met oppassen op andere kinderen. 
  • Als u zelf geen kinderen heeft opgevoed: u heeft de afgelopen twee jaar minimaal 120 uur praktijkervaring opgedaan. Waarvan tenminste 20 uur in het afgelopen jaar.
  • U heeft voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. 
  • Inschrijving door de gastouder zelf bij ROC Rivor.